Podstawę pizzy stanowi proste ciasto drożdżowe, które wg poniższego przepisu zawsze się udaje. Dodatki zależą od naszych upodobań smakowych.
Składniki:
Ciasto: mąka pszenna 35 dag
drożdże 3,5 dag
cukier, sól po 0,5 łyżeczki
letnia woda 0,5 szklanki
olej 3-4 łyżki
Dodatki: szynka, salami plastry
papryka 1 pokrojona w paski
pomidor 1 pokrojony w drobne cząstki
cebula 1 pokrojona w piórka
pieczarki 2-3 pokrojone w plastry
kukurydza z puszki
oliwki
ser żółty 25 dag
koncentrat pomidorowy + ulubione zioła
Wykonanie:
Drożdże
rozczynić z cukrem i połową wody. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
(aż podwoją swoją objętość). Do miski wsypać mąkę, sól, dodać wyrośnięte
drożdże, resztę wody, olej i wyrobić ciasto, by odstawało od ścianek naczynia. Przykryć
ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, by wyrosło. W tym czasie przygotować
dodatki, zetrzeć ser na tarce o grubych oczkach. Gomułkę
wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką, rozwałkować na kształt formy i ułożyć na
blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej olejem. Ciasto posmarować
koncentratem wymieszanym z ziołami i układać dodatki. Posypać startym serem,
skropić masłem i upiec w piekarniku w 180 stopniach (ok. 30-40 minut). Podawać
z sosem czosnkowo-bazyliowym lub keczupem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz