Składniki:
porcja rosołowa z kurczaka 1 (lub kości schabowe)
marchew duża 1
pietruszka 1
cebula 1
Vegeta, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść
laurowy
koncentrat pomidorowy ok. 240g
natka pietruszki lub selera do dekoracji
jajo 1
mąka, szczypta soli
Wykonanie:
Porcję rosołową myjemy, dzielimy na mniejsze
części, wkładamy do garnka, zalewamy wodą, zagotowujemy. Zdejmujemy powstałą
pianę. Warzywa oczyszczamy. Marchew i pietruszkę kroimy w plasterki. Dodajemy
do wywaru razem z przyprawami. Gotujemy jeszcze ok. pół godziny. Wyjmujemy
porcje rosołowe, dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy, zagotowujemy. Z jaja
i mąki przygotowujemy ciasto na kluseczki. Gdy jest zbyt gęste dodajemy
odrobinę wody lub mleka. Wylewamy na gotującą zupę. Mieszamy i podgotowujemy
3-5 minut. Podajemy udekorowane natką pietruszki lub selera.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz