Translate

środa, 20 listopada 2013

Barszcz z botwinką




Składniki:

kości z mięsem 25 dag
włoszczyzna 15 dag
czosnek 2 ząbki
liść laurowy
cebula 3 dag
młode buraki z liśćmi 25 dag
śmietana 1 szklanka
mąka 1 łyżka
kwas burakowy lub ogórkowy 1 szklanka
koperek 2 łyżki
jaja ugotowane na twardo 3
sól, pieprz, cukier do smaku

Wykonanie:

     Kości z mięsem umyć, zalać wodą, dodać sól zagotować. Usunąć powstałą pianę. Dodać włoszczyznę, przyprawy i ugotować. Można odcedzić. Młode buraki z liśćmi dokładnie umyć pod bieżącą wodą, pokroić w słupki, włożyć do wywaru i gotować. Dodać kwas burakowy lub ogórkowy, zagotować. Zupę podprawić śmietaną wymieszaną z mąką i zagotować. Doprawić do smaku solą i cukrem. Obrane jaja pokroić w ósemki, wyłożyć na talerze, posypać koperkiem i zalać zupą. Podawać z okraszonymi ziemniakami wyłożonymi na oddzielnych talerzach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ