Translate

piątek, 29 listopada 2013

Pyzy




Składniki:

ziemniaki 10 (jednakowej wielkości)
sól
ewentualnie 1-2 łyżki mąki pszennej
masło,
cebula,
kiełbasa lub boczek na okrasę

Wykonanie:

     Ziemniaki obrać, umyć. 7 zetrzeć na drobnej tarce, odcisnąć w miseczkę. Pozostałe 3 ziemniaki ugotować, utłuc lub przetrzeć przez sito. Dodać do startych ziemniaków. 
Krochmal z miseczki (osadzony po odciśnięciu ziemniaków) dodać do ziemniaków, posolić i wyrobić dokładnie masę ziemniaczaną. (Jeżeli masa klei się do rąk, podsypać mąką pszenną.) Formować kulki lub wrzecionka, partiami gotować w osolonej wodzie.


 


Cebulę i kiełbasę lub boczek pokroić w kostkę, zezłocić na maśle. Okrasić kluseczki. Kluseczki z ziemniaków mogą być dodatkiem do dań mięsnych lub można też zalać je przegotowanym mlekiem i podawać, jako zupę.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ