Składniki:
ziemniaki 10 (jednakowej wielkości)
sól
ewentualnie 1-2 łyżki mąki pszennej
masło,
cebula,
kiełbasa lub boczek na okrasę
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć. 7 zetrzeć na drobnej
tarce, odcisnąć w miseczkę. Pozostałe 3 ziemniaki ugotować, utłuc lub przetrzeć
przez sito. Dodać do startych ziemniaków.
Krochmal z miseczki (osadzony po
odciśnięciu ziemniaków) dodać do ziemniaków, posolić i wyrobić dokładnie masę
ziemniaczaną. (Jeżeli masa klei się do rąk, podsypać mąką pszenną.) Formować
kulki lub wrzecionka, partiami gotować w osolonej wodzie.
Cebulę i kiełbasę lub
boczek pokroić w kostkę, zezłocić na maśle. Okrasić kluseczki. Kluseczki z
ziemniaków mogą być dodatkiem do dań mięsnych lub można też zalać je
przegotowanym mlekiem i podawać, jako zupę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz