Składniki:
wątróbka drobiowa 1 kg
cebula duża 1-2
kwaśne jabłka 2
rodzynki 1 opakowanie
białe wino wytrawne 1 szklanka
cukier 4 łyżki
mąka 4 łyżki
olej
masło lub margaryna 2 łyżki
sól, pieprz biały, mielony
Wykonanie:
Rodzynki
opłukać i osuszyć. Cebule obrać i pokroić w plastry. Obrać jabłka, usunąć
gniazda i pokroić w cząstki. Na rozgrzane masło wrzucić cebulę i podsmażyć na
złoty kolor. Dodać jabłka, rodzynki i cukier, wlać wino. Zagotować, zmniejszyć
ogień i gotować jeszcze ok. 10 minut. W tym czasie wątróbkę obtoczyć w mące i
smażyć na oleju. Posypać solą, pieprzem. Wyłożyć z sosem jabłkowym na talerze.
Podawać z pieczywem lub ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz