Translate

sobota, 23 listopada 2013

Kurczak z grzybami




Składniki:

ćwiartki kurczaka 2
suszone grzyby
cebula 1
czosnek - 1-2 ząbki
śmietana 0,5 szklanki
łyżeczka mąki
sól, pieprz
olej lub masło do smażenia

Wykonanie:

     Oczyszczone ćwiartki kurczaka natrzeć solą i zmiażdżonym czosnkiem. Zrumienić na tłuszczu. Grzyby namoczyć w wodzie. Do kurczaka dodać pokrajaną w piórka cebulę i grzyby pokrojone w paski, podlać wodą. Wszystko dusić pod przykryciem. Gdy mięso zmięknie zalać potrawę szklanką śmietany wymieszanej z mąką. Poddusić, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ziemniakami lub kaszą i surówką.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ