Składniki:
ćwiartki kurczaka 1,5 kg
sól, papryka
słonina 4 dag
cebula 5 dag
koncentrat pomidorowy 5 dag
rosół 0,5 l
masło 3 dag
mąka pszenna 2 dag
śmietana 20 dag
Wykonanie:
Sprawione
i umyte porcje kurczaka nasolić na godzinę przed przyrządzeniem. Następnie
oprószyć papryką, osmażyć na tłuszczu rumieniąc, przenieść do rondla, dodać
tłuszcz ze smażenia, pokrajaną cebulę i dusić podlewając rosołem. Z masła i
mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić ją koncentratem pomidorowym i wlać do sosu,
mieszając zagotować; jeżeli potrzeba doprawić solą i papryką do smaku. Poddusić
potrawę. Przed podaniem sos przetrzeć, wymieszać ze śmietaną. Podawać z
kluseczkami kładzionymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz