Translate

sobota, 23 listopada 2013

Kurczę po węgiersku




Składniki:

ćwiartki kurczaka 1,5 kg
sól, papryka
słonina 4 dag
cebula 5 dag
koncentrat pomidorowy 5 dag
rosół 0,5 l
masło 3 dag
mąka pszenna 2 dag
śmietana 20 dag

Wykonanie:

     Sprawione i umyte porcje kurczaka nasolić na godzinę przed przyrządzeniem. Następnie oprószyć papryką, osmażyć na tłuszczu rumieniąc, przenieść do rondla, dodać tłuszcz ze smażenia, pokrajaną cebulę i dusić podlewając rosołem. Z masła i mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić ją koncentratem pomidorowym i wlać do sosu, mieszając zagotować; jeżeli potrzeba doprawić solą i papryką do smaku. Poddusić potrawę. Przed podaniem sos przetrzeć, wymieszać ze śmietaną. Podawać z kluseczkami kładzionymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ