Składniki:
mąka pszenna 1 kg
drożdże 10 dag
ciepła woda ok. 3,5 szklanki
cukier 1 łyżeczka
sól 2,5 płaskie łyżki
ziarna słonecznika 1 paczka (10 dag)
pestki dyni 1 paczka (7 dag)
siemię lniane 1 szklanka
Wykonanie:
Drożdże rozprowadzić w wodzie z
cukrem. Odstawić do wyrośnięcia aż podwoją swoją objętość. Wlać do mąki, dodać
resztę i wymieszać. Nie należy się martwic, gdy będzie się kleić do rąk. Ciasto
przełożyć do blaszek wysmarowanych smalcem lub margaryną (ja piekę w foremkach
do lasagne, wychodzą 3 chlebki). Wygładzić wierzch mokrą łyżką lub nożem. Odstawić
do wyrośnięcia. Piec ok. 1 godziny w piekarniku w temp. 180 stopni. Zapach
przyciągnie wszystkich domowników. Chleb długo zachowuje świeżość.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz