Translate

środa, 20 listopada 2013

Zupa ogórkowa




Składniki:

kości 25 dag
włoszczyzna 25 dag
ogórki kiszone 25 dag
śmietana ½-1 szklanka
mąka pszenna 2 łyżeczki
kwas z ogórków kiszonych
sól, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy

Wykonanie:

     Włoszczyznę i kości opłukać, oczyścić, ugotować wywar, usunąć pianę. Dodać przyprawy. Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i gotować razem z wywarem do miękkości. Mąkę wymieszać ze śmietaną, zabielić zupę. Dodać do smaku kwas ogórkowy i sól, zagotować.
Ogórki do tej zupy można też po obraniu ugotować do miękkości z dodatkiem masła i połączyć z zupą.
Podawać z ziemniakami, lanym ciastem lub kostką z manny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ