Składniki:
udziec indyka 1 (ok. 1,2 kg)
peklosól
ser żółty 4 plastry
pomidory suszone w oliwie 4
jałowiec kilka ziaren
Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć, usunąć kość. Dokładnie
natrzeć peklosolą, zwinąć i wstawić do lodówki na 24 godziny. Na wewnętrznej
stronie udźca ułożyć plastry sera żółtego, a na nich suszone pomidory. Ścisło
zawinąć, spiąć wykałaczkami lub obwiązać nicią. Przełożyć do naczynia
żaroodpornego, posmarować oliwą z pomidorów, delikatnie podlać wodą, przykryć.
Piec w 180 stopniach przez godzinę (z termoobiegiem). Następnie odkryć i
podpiec jeszcze przez 20 minut, by mięso się przyrumieniło. Wyłożyć na talerz,
przykryć np. deską do krojenia i docisnąć ciężarkiem. Zostawić do wystudzenia.
wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam do siebie przyprawzyciekolorami.blogspot.com