Translate

środa, 20 listopada 2013

Krupnik polski




Składniki:

warzywa mieszane (bez kapusty) 25 dag
kości 25 dag
liść laurowy, ziele angielskie, pieprz
kasza perłowa 12 dag
woda do kaszy 1 l + masło 2 dag
ziemniaki 2-3
kubek śmietany
sól
koperek lub pietruszka
1-2 żółtka

Wykonanie:

     Kości gotujemy, odcedzamy, dodajemy warzywa i przyprawy. Kaszę płuczemy, zalewamy wodą, dodajemy masło i powoli rozklejamy na słabym ogniu (ok. 1 godz.) Obrane, pokrojone ziemniaki gotujemy na odcedzonym wywarze. Do wywaru z ziemniakami dodajemy rozklejone krupy, pokrajane jarzyny. Zupę doprawiamy śmietaną, solimy do smaku. Przed podaniem mieszamy z surowymi żółtkami i zieleniną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ