Składniki:
filety z piersi indyka 6
szpinak 1 paczka
ser żółty 7 dag
sól, pieprz, gałka muszkatałowa
cebula duża 1
czosnek 2 ząbki
masło 2 łyżki
jaja 2
mąka, bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć, delikatnie rozwałkować
przez folię lub rozbić, posolić. Drobno pokrojoną cebulę i czosnek przesmażyć
na maśle. Dodać szpinak, poddusić. Na koniec przyprawić solą, pieprzem i gałką
muszkatołową, ostudzić. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do
szpinaku, dokładnie wymieszać. Filety posmarować masą szpinakową, zwinąć w
roladki.
Panierować kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Ułożyć na rozgrzanym
oleju, szwem do dołu i smażyć na złoty kolor z obu stron. Podawać z ryżem lub
ziemniaczkami i surówką.
to jedno z moich ulubionych dań! :)
OdpowiedzUsuń