Składniki:
udziec indyka 1 (ok.1,3 kg)
oliwa 1/2 szklanki
czosnek 2 ząbki
chili w proszku ½ łyżeczki
majeranek 2 łyżeczki
sól 1 łyżeczka
pieprz ½ łyżeczki
Wykonanie:
Mięso umyć i osuszyć, usunąć kość.
Przygotować marynatę: do oleju dodać zmiażdżony czosnek, sól, pieprz,
majeranek, paprykę. Dokładnie wymieszać. Zalać mięso i włożyć do lodówki
(najlepiej na noc). Na następny dzień ułożyć w naczyniu żaroodpornym wraz z
całą marynatą. Podlać odrobiną wrzątku. Piec w piekarniku w 180 stopniach,
przez 1 godzinę, pod przykryciem. Następnie odkryć, podpiec jeszcze przez ok.
20 minut, by mięso się zrumieniło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz