Rodem z KFC
Składniki:
skrzydełka kurczaka 4
jaja 1
masło 1 łyżka
sól, curry, ostra papryka
mąka, mleko,
bułka tarta, płatki kukurydziane
olej do smażenia ok. 0,5 l
Wykonanie:
Od skrzydełek odciąć piórka, podzielić na 2
części, moczyć około 45-50 minut w wodzie z dodatkiem soli. Wymieszać jajko z
dodatkiem mleka i przypraw (curry, ostra papryka, sól). Ilość przypraw, jaką
użyjemy zależy od naszego gustu i od tego jak ma być ostry kurczak. Na talerzu
należy wymieszać mąkę z bułką tartą w proporcji 1:3 i z łyżką rozdrobnionych
płatków kukurydzianych. Skrzydełka odsączyć z wody, panierować w bułce tartej z
mąką, a potem w jajku z przyprawami i na koniec jeszcze raz w bułce z mąką. Na
kawałkach kurczaka ma być dużo panierki. Następnie w wysokim naczyniu (np.
patelni) rozgrzać olej z dodatkiem masła (nada to aromatu) włożyć panierowane
skrzydełka. Smażyć do uzyskania złotego koloru. Wyjąc, osączyć z tłuszczu na
ręczniku papierowym. Podawać z frytkami i surówką.
Skrzydełka z KFC mogą się chować przy takich ;)
OdpowiedzUsuńWyglądają apetycznie ;)
Pozdrawiam
http://gotujzmuzyka.blogspot.com/