Składniki:
kości 25 dag
przyprawa jarzynowa (np. Vegeta), liść laurowy, ziele
angielskie, pieprz
masło 7 dag
mąka 5 dag
kminek 2 dag
sól
czerstwy chleb 4-5 kromek
olej 1 łyżka
Wykonanie:
Kości
opłukujemy, oczyszczamy, gotujemy wywar, odcedzamy. dodajemy przyprawę
jarzynową, ziarna pieprzu, ziele, liść laurowy. Gotujemy. W tym czasie
przygotowujemy grzanki. Kromki czerstwego chleba kroimy w drobną kostkę i
obsmażamy na złoto. Na maśle zrumieniamy kminek, gdy zacznie podskakiwać,
wsypujemy mąkę i zrumieniamy. Zasmażkę rozprowadzamy wywarem na jednolitą masę.
Dodajemy do zupy, przecedzamy, wlewamy do wazy. Podajemy z grzankami lub
chlebem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz