Translate

środa, 20 listopada 2013

Zupa kminkowa




Składniki:

kości 25 dag
przyprawa jarzynowa (np. Vegeta), liść laurowy, ziele angielskie, pieprz
masło 7 dag
mąka 5 dag
kminek 2 dag
sól
czerstwy chleb 4-5 kromek
olej 1 łyżka

Wykonanie:

     Kości opłukujemy, oczyszczamy, gotujemy wywar, odcedzamy. dodajemy przyprawę jarzynową, ziarna pieprzu, ziele, liść laurowy. Gotujemy. W tym czasie przygotowujemy grzanki. Kromki czerstwego chleba kroimy w drobną kostkę i obsmażamy na złoto. Na maśle zrumieniamy kminek, gdy zacznie podskakiwać, wsypujemy mąkę i zrumieniamy. Zasmażkę rozprowadzamy wywarem na jednolitą masę. Dodajemy do zupy, przecedzamy, wlewamy do wazy. Podajemy z grzankami lub chlebem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ