Składniki:
kości z mięsem ok. 25 dag
włoszczyzna 25 dag
pomidory 0,5 kg
masło 1-2 łyżki
cebula mała 1
masło 2 łyżki + mąka pszenna 1,5 łyżki
na zasmażkę
sól, cukier
Wykonanie:
Kości opłukać, ugotować, pozbyć się
powstałej piany. Dodać warzywa zagotować do ich miękkości; całość odcedzić.
Pomidory umyć, podzielić na mniejsze części, zagotować z masłem i cebulką na
silnym ogniu pod przykryciem, przetrzeć przez sito. Masło roztopić na patelni, rozmieszać
z mąką, zrumienić na złoto. Podprawić zupę, zagotować i dodać przetarte
pomidory. Doprawić do smaku solą i cukrem do smaku. Podawać z grzankami, ryżem,
makaronem, lanymi kluseczkami lub ziemniakami. Podczas upalnego lata można dodać
do zupy (po podprawieniu) surowe, przetarte pomidory i tylko ją podgrzać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz