Składniki:
ziemniaki 2 kg
jaja 3
mąka pszenna 3-4 łyżki
cebula duża 1
olej do smażenia
konserwa tłusta 1 lub 0,3 słoninki mielonej
Vegeta ok. 1 łyżki, pieprz
Wykonanie:
Obrane i umyte ziemniaki zetrzeć na drobnej
tarce. Dodać jaja, mąkę, Vegetę, pieprz i dokładnie wymieszać. Cebulę pokroić w kostkę,
konserwę lub słoninkę rozdrobnić i razem przesmażyć (by cebula się zeszkliła).
Podczas smażenia mieszać i starać się uzyskać w miarę jednolitą masę. Gorącą
masą cebulowo-konserwową zalać przygotowane ciasto ziemniaczane. Dokładnie wymieszać.
Wszystko wylać na blachę wysmarowaną tłuszczem i piec 1,5 godziny w 180 stopniach. Podawać
z surówką np. z kiszonej kapusty, keczupem lub innym ostrym sosem. Kartoflak
pieczony w prodiżu jest wilgotniejszy. By podobny smak uzyskać w piekarniku
należy piec katoflaka przykrytego folią aluminiową. Zdjąć folię po godzinie, by
ciasto się przyrumieniło.
Piekąc w prodiżu obowiązuje ten sam czas pieczenia? Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń