Translate

czwartek, 28 listopada 2013

Sałatka jarzynowa




Składniki:

marchew 1 kg
pietruszka duża 1
seler mały 1
ziemniaki ok. 2-4
cebula 1
jabłka 2-3
ogórki kiszone 3-5
groszek konserwowy 1
majonez
sól, pieprz ziołowy
opcjonalnie musztarda

Wykonanie:

     Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki w łupinach ugotować we wrzątku. Ostudzić, obrać. Groszek osączyć (podobnie ogórki - już pokrojone) na sitku.
Warzywa i jabłka pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki wymieszać. Dodać majonez, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli ktoś lubi, dla zwiększenia ostrości sałatki, można dodać 1-2 łyżki musztardy.
 
Sałatkę podawać udekorowaną w salaterce lub bezpośrednio na talerzykach.
Proporcje składników można zmieniać wg upodobań, jednak marchew powinna przeważać.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ