Składniki:
mięso mielone wieprzowe (łopatka) 1 kg
ryż w torebce 1
jaja 2
biała kapusta 1/4
marchew 2
cebula 2
koncentrat pomidorowy
sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
olej do smażenia
Wykonanie:
Kapustę poszatkować. Mięso z jajkami,
surowym ryżem, kapustą, solą i pieprzem wyrobić na jednolitą masę. Formować
kotlety, usmażyć.
Przełożyć do garnka, podlać wodą. Cebulę pokroić w piórka,
marchew zetrzeć na grubej tarce, wyłożyć na kotlety. Dodać liść laurowy, ziele
angielskie, ziarenka pieprzu.
Zalać koncentratem, dusić do miękkości. Uważać by
się nie rozpadały. Podawać z ryżem, ziemniakami lub pieczywem.
Dzisiaj, przygotowując kotlety na święta, wprowadziłam innowacje. Dodałam ugotowany ryż i zamiast dusić w garnku (zawsze martwiłam się, by się nie przypaliły) włożyłam do naczynia żaroodpornego i zapiekałam przez 40 minut.
kuchnia meksykańska, uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie przyprawzyciekolorami.blogspot.com :)