Translate

piątek, 29 listopada 2013

Kotlety meksykańskie




Składniki:

mięso mielone wieprzowe (łopatka) 1 kg
ryż w torebce 1
jaja 2
biała kapusta 1/4
marchew 2
cebula 2
koncentrat pomidorowy
sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
olej do smażenia

Wykonanie:

     Kapustę poszatkować. Mięso z jajkami, surowym ryżem, kapustą, solą i pieprzem wyrobić na jednolitą masę. Formować kotlety, usmażyć.
 

 Przełożyć do garnka, podlać wodą. Cebulę pokroić w piórka, marchew zetrzeć na grubej tarce, wyłożyć na kotlety. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu.

 
Zalać koncentratem, dusić do miękkości. Uważać by się nie rozpadały. Podawać z ryżem, ziemniakami lub pieczywem.

     Dzisiaj, przygotowując kotlety na święta, wprowadziłam innowacje. Dodałam ugotowany ryż i zamiast dusić w garnku (zawsze martwiłam się, by się nie przypaliły) włożyłam do naczynia żaroodpornego i zapiekałam przez 40 minut.












1 komentarz:

  1. kuchnia meksykańska, uwielbiam :)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie przyprawzyciekolorami.blogspot.com :)

    OdpowiedzUsuń

DRUKUJ