Składniki:
tłusta
wieprzowina (np. gulaszowe) 1,5 kg
podgardle
razem ze skórką 0,5 kg
małe płuco 1
wątróbka
(cielęca, wieprzowa lub drobiowa) 0,2 kg
marchew,
seler, korzeń pietruszki, cebula
sól, pieprz,
ziele angielskie, liść laurowy
pieprz
ziołowy
jaja 4
bułka
czerstwa 2
mleko
cebula duża
1
tłuszcz i
bułka tarta do formy
Wykonanie:
Czerstwą bułkę namoczyć w mleku.
Mięso ugotować w warzywach z przyprawami. Na koniec w wywarze sparzyć wątróbkę.
Wystudzić. Wystudzone mięso przepuścić przez maszynkę trzykrotnie razem z
bułką, cebulą, ugotowanymi warzywami. Do masy mięsnej dodać jaja, sól, pieprz
ziołowy, dokładnie wyrobić. Foremki wysmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką, wypełnić
masą. Piec w piekarniku ok. godziny w temp. 180 stopni.
Uwielbiam pasztety:).
OdpowiedzUsuń