Translate

czwartek, 28 listopada 2013

Pasztet




Składniki:

tłusta wieprzowina (np. gulaszowe) 1,5 kg
podgardle razem ze skórką 0,5 kg
małe płuco 1
wątróbka (cielęca, wieprzowa lub drobiowa) 0,2 kg
marchew, seler, korzeń pietruszki, cebula
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
pieprz ziołowy
jaja 4
bułka czerstwa 2
mleko
cebula duża 1
tłuszcz i bułka tarta do formy

Wykonanie:

     Czerstwą bułkę namoczyć w mleku. Mięso ugotować w warzywach z przyprawami. Na koniec w wywarze sparzyć wątróbkę. Wystudzić. Wystudzone mięso przepuścić przez maszynkę trzykrotnie razem z bułką, cebulą, ugotowanymi warzywami. Do masy mięsnej dodać jaja, sól, pieprz ziołowy, dokładnie wyrobić. Foremki wysmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką, wypełnić masą. Piec w piekarniku ok. godziny w temp. 180 stopni. 

1 komentarz:

DRUKUJ