Składniki:
papryka czerwona 1 kg
cebula duża 3
ziemniaki 2
kostki rosołowe drobiowe 2
oliwa 2 łyżki
sól, pieprz, chili
gęsta śmietana, groszek ptysiowy lub
grzanki, natka pietruszki do podania
Wykonanie:
Zagotować litr wody, wrzucić kostki
rosołowe, wymieszać. Cebulę obrać, poszatkować, wrzucić na zimną oliwę na
dużej, głębokiej patelni, mieszając smażyć przez 3-5 minut. Paprykę umyć, osuszyć,
pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w cienkie paski, dodać do cebuli, mieszając
smażyć kolejne 3-5 minut, wrzucić do bulionu, zagotować. Ziemniaki obrać, umyć,
pokroić w drobną kostkę, dodać do papryki. Gotować na wolnym ogniu, aż
ziemniaki będą miękkie. Zupę zmiksować, doprawić do smaku solą, pieprzem i
chili. Podawać z kleksem śmietany, groszkiem ptysiowym lub grzankami i natką
pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz