Składniki:
pierś kurczaka 1
jajo, bułka tarta na panierkę
tłuszcz do smażenia
sok pomarańczowy 1 szklanka
cukier (najlepiej brązowy) 2 łyżki
ocet winny 2 łyżki
bazylia 1 łyżeczka
gałka muszkatołowa mielona 1 łyżeczka
brzoskwinie pokrojone w plasterki 1 i 1/4 szklanki
Wykonanie:
Pierś kurczaka podzielić na kotlety,
delikatnie rozbić. Panierować w rozbitym jaju i tartej bułce. Usmażyć na złoto,
z obu stron, na rozgrzanym tłuszczu. Wymieszać w misce sok pomarańczowy,
cukier, ocet, bazylię i gałkę muszkatołową. Bitki przełożyć do rondla, polać
sosem i dusić na małym ogniu do miękkości. Dodać brzoskwinie i dusić jeszcze 5
minut. Podawać z puree ziemniaczanym lub ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz