Składniki:
kości
kurczaka (lub inne) ok. 25 dag
marchew
1
pietruszka
1
seler
naciowy 1 łodyga
cebula
mała 1
sól,
ziele angielskie, pieprz, liść laurowy
szpinak
mrożony ½ paczki
sok
z cytryny 1-2 łyżki
czosnek
1-2 ząbki
gałka
muszkatołowa mielona ¼ łyżeczki
śmietana
mały kubeczek 1
mąka
pszenna 1 łyżka
sól,
pieprz
Wykonanie:
Kości
zalać dwoma litrami wody, posolić, zagotować, zdjąć powstałą pianę. Warzywa umyć,
pokroić dodać do wywaru razem z zielem, pieprzem i liściem laurowym, gotować do
miękkości. Wyjąć kości. Dodać szpinak, gałkę muszkatołową, rozgnieciony czosnek
i sok z cytryny, gotować aż szpinak będzie dobry. Zmiksować. Mąkę rozprowadzić
w śmietanie, zabielić zupę, zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać
z ziemniakami, jajem ugotowanym na twardo, grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz