Składniki:
kość z uda indyka
Vegeta, liść laurowy, pieprz, ziele angielskie
1/2 kostki rosołowej wołowej
marchew 1
seler mały 1
pietruszka 1
cukinia 1
szalotka 1
ziemniaki 2
mąka pszenna 1 łyżka
śmietana gęsta 200 g
Wykonanie:
Kość zalać 2 litrami wody, zagotować, zdjąć
powstałą pianę, dodać przyprawy, obraną szalotkę i gotować 20-30 minut. W tym
czasie przygotować warzywa. Seler, pietruszkę i marchew oczyścić i pokroić w
słupki. Wrzucić do gotującego się wywaru. Cukinię umyć, pozbawić gniazd
nasiennych, pokroić w słupki i dodać do reszty. Obrane i umyte ziemniaki pokroić
w kostkę, włożyć do wrzących warzyw i gotować na wolnym ogniu ok. 45 minut. Na
koniec mąkę rozrobić ze śmietaną, dodać kilka łyżek wywaru, dokładnie wymieszać
i dodać do zupy, zagotować. Nalać do filiżanek, przybrać natką pietruszki.
świetnie wygląda:) lubię takie zupy:)
OdpowiedzUsuń