...czy paszteciki z pieczarkami,
zawsze są na moim wigilijnym stole.
Składniki:
pieczarki 1 kg
cebula 1
sól, pieprz,
mąka ok. 0,5 kg
woda
olej ok. 2 łyżki + do smażenia
Wykonanie:
Umyte pieczarki pokroić w plasterki. Cebulę pokroić
w kostkę. Na dużej patelni rozgrzać olej, przełożyć grzyby i cebulę, poddusić. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Z mąki, wody, oleju i szczypty soli zrobić ciasto naleśnikowe. Usmażyć cienkie placki. Uważać, by się nie spiekły.
Na każdy naleśnik nałożyć pieczarki i złożyć na 4 w tzw. kopertę.
Podsmażyć na oleju na złoty kolor.
Gotowe naleśniki można ozdobić keczupem, śmietaną i zieleniną.
Z mąki, wody, oleju i szczypty soli zrobić ciasto naleśnikowe. Usmażyć cienkie placki. Uważać, by się nie spiekły.
Na każdy naleśnik nałożyć pieczarki i złożyć na 4 w tzw. kopertę.
Podsmażyć na oleju na złoty kolor.
Gotowe naleśniki można ozdobić keczupem, śmietaną i zieleniną.
Postne naleśniki czasami pękają podczas składania, ale nie ujmuje to im ich smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz