Translate

sobota, 30 listopada 2013

Łosoś w sosie cytrynowym




Składniki:

filety łososia 1 kg
białe wino wytrawne 300 ml
szalotki drobno poszatkowane 4
czosnek 1 ząbek
zioła prowansalskie
skórka z 1 cytryny pokrojona w kostkę
sok z 1 cytryny
sól, pieprz
śmietana, 1 kubeczek
mąka ziemniaczana 1-2 płaskie łyżeczki
makaron świderki
starta gałka muszkatałowa

Wykonanie:

     Łososia ułożyć w naczyniu żaroodpornym, dodać wino, cebulkę, czosnek, zioła skórkę i sok z cytryny, gałkę muszkatałową, posypać solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem w piekarniku przez 30 minut w temp. 180 stopni. W tym czasie ugotować makaron. Rybę wyjąc i trzymać w cieple. Sos z ryby zaprawić śmietaną zmieszaną z mąką ziemniaczaną, doprowadzić do wrzenia, by zgęstniał. Łososia wyłożyć na makaron, polać sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ