Składniki:
filety łososia 1 kg
białe wino wytrawne 300 ml
szalotki drobno poszatkowane 4
czosnek 1 ząbek
zioła prowansalskie
skórka z 1 cytryny pokrojona w kostkę
sok z 1 cytryny
sól, pieprz
śmietana, 1 kubeczek
mąka ziemniaczana 1-2 płaskie łyżeczki
makaron świderki
starta gałka muszkatałowa
Wykonanie:
Łososia
ułożyć w naczyniu żaroodpornym, dodać wino, cebulkę, czosnek, zioła skórkę i
sok z cytryny, gałkę muszkatałową, posypać solą i pieprzem. Dusić pod
przykryciem w piekarniku przez 30 minut w temp. 180 stopni. W tym czasie ugotować
makaron. Rybę wyjąc i trzymać w cieple. Sos z ryby zaprawić śmietaną zmieszaną
z mąką ziemniaczaną, doprowadzić do wrzenia, by zgęstniał. Łososia wyłożyć na
makaron, polać sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz