A' la Stroganow
Składniki:
serca wieprzowe 2 (ok. 0,6 kg)
marchew duża 1
seler 1
cebula 1
mąka pszenna 1-2 łyżki
masło 3 łyżki
koncentrat pomidorowy 2-3 łyżki
śmietana 3 łyżki
sól, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy
chili, starta gałka muszkatałowa, imbir do smaku
natka pietruszki do przybrania (lub ulubione zioła)
Wykonanie:
Umyte serca przekroić na pół, zagotować w osolonej wodzie, zebrać pianę.
Dodać ziele, pieprz, liść laurowy, nadal gotować na wolnym ogniu do miękkości. Umyte
i obrane seler i marchew pokroić w słupki, dodać pod koniec gotowania mięsa.
Gdy serca będą już miękkie wyjąc i pokroić w słupki. Wrzucić do wywaru. Cebulę
pokrojoną w kostkę zeszklić na maśle, dodać mąkę, zasmażyć. Rozcieńczyć
rosołem, wymieszać ze śmietaną i koncentratem. Dodać do zupy, Zagotować. Doprawić
do smaku. Podawać z pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz