Składniki:
pomidory 1,4 kg
imbir mielony 1/2 łyżeczki
mielone ziele angielskie 1/2 łyżeczki
starta gałka muszkatałowa 1/2 łyżeczki
cynamon 1/2 łyżeczki
goździki mielone 1/2 łyżeczki
pieprz 1 łyżeczka
pieprz cayenne do smaku
sól 1 łyżka
ocet 1 szklanka
brązowy cukier 2/3 szklanki
Wykonanie:
Umyte pomidory posiekać. Gotować 10 minut,
przetrzeć przez sito. Przyprawy rozprowadzić w occie. Dodać do pomidorów. Wymieszać
z cukrem, zagotować. Zmniejszyć ogień i nadal gotować na wolnym ogniu przez
1-1,5 godziny, aż do zgęstnienia. Przelać do gorących sterylnych słoików, zamknąć.
Słoiki umieścić w wodzie o temp. ok. 80 stopni na pół godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz