Translate

sobota, 30 listopada 2013

Keczup



 ...do frytek, tostów, parówek, mięsa. Nie ma, jak domowej roboty.



Składniki:

pomidory 1,4 kg
imbir mielony 1/2 łyżeczki
mielone ziele angielskie 1/2 łyżeczki
starta gałka muszkatałowa 1/2 łyżeczki
cynamon 1/2 łyżeczki
goździki mielone 1/2 łyżeczki
pieprz 1 łyżeczka
pieprz cayenne do smaku
sól 1 łyżka
ocet 1 szklanka
brązowy cukier 2/3 szklanki

Wykonanie:

     Umyte pomidory posiekać. Gotować 10 minut, przetrzeć przez sito. Przyprawy rozprowadzić w occie. Dodać do pomidorów. Wymieszać z cukrem, zagotować. Zmniejszyć ogień i nadal gotować na wolnym ogniu przez 1-1,5 godziny, aż do zgęstnienia. Przelać do gorących sterylnych słoików, zamknąć. Słoiki umieścić w wodzie o temp. ok. 80 stopni na pół godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ