Składniki:
flaki wołowe świeże 1,5 kg
mięso wołowe z kością (najlepiej ogon) ok. 0,5 kg
marchew, pietruszka, mały seler pokrojone w słupki
sól, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty,
majeranek
cebula 1
imbir, gałka muszkatałowa, pieprz mielony (kolorowy),
po 1/4 łyżeczki
masło, ok. 3 łyżki
bułka tarta, ok. 2 łyżki
Wykonanie:
Z mięsa wołowego (z zielem, pieprzem, liściem
laurowym) ugotować rosół. (Chude mięso, pokrojone w słupki dodać później do
flaków). Oczyszczone flaki zalać wrzątkiem i gotować przez 15 minut. Odcedzić.
Następnie flaki gotować w rosole przez 4 godziny na wolnym ogniu. Wyjąć pokroić
w drobne słupki. Wrzucić do rosołu. Dodać pokrojone w słupki marchew,
pietruszkę, seler. Cebulę dajemy w całości, daje klarowność wywaru. Gotować
jeszcze przez 0,5 godziny. Z masła i bułki tartej przyrządzić jasną zasmażkę, rozprowadzić
rosołem, dodać do zupy. Przyprawić do smaku. Na koniec dodać majeranek, zaparzyć.
Podawać gorące ze świeżym pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz