Translate

poniedziałek, 18 listopada 2013

Paprikas csirke czyli kurczak na śmietanie




Składniki:

kurczak 1
cebula 2
ząbek czosnku 1
smalec wieprzowy 2 łyżki
papryka czerwona w proszku 2 łyżki
bulion drobiowy 200 ml
kwaśna śmietana 250 ml
sól 1 łyżeczka
pieprz biały mielony 1/2 łyżeczki

Wykonanie:

     Kurczaka umyć, pokroić na ćwiartki, osuszyć. Porcje zrumienić ze wszystkich stron na rozgrzanym smalcu i wyjąć. Odlać trochę tłuszczu z patelni i na reszcie zrumienić posiekaną cebulę i czosnek. Dodać paprykę w proszku i bulion. Włożyć obsmażone porcje kurczaka, przykryć i dusić ok. 30 min. na umiarkowanym ogniu. Dodać śmietanę, przyprawić solą i pieprzem. Podawać z ziemniakami lub z ryżem i dowolną sałatką.

1 komentarz:

  1. Chyba wypróbuję ten przepis, bo właśnie czegoś takiego szukałam :)

    OdpowiedzUsuń

DRUKUJ