Składniki:
kurczak 1
cebula 2
ząbek czosnku 1
smalec wieprzowy 2 łyżki
papryka czerwona w proszku 2 łyżki
bulion drobiowy 200 ml
kwaśna śmietana 250 ml
sól 1 łyżeczka
pieprz biały mielony 1/2 łyżeczki
Wykonanie:
Kurczaka umyć, pokroić na ćwiartki, osuszyć.
Porcje zrumienić ze wszystkich stron na rozgrzanym smalcu i wyjąć. Odlać trochę
tłuszczu z patelni i na reszcie zrumienić posiekaną cebulę i czosnek. Dodać
paprykę w proszku i bulion. Włożyć obsmażone porcje kurczaka, przykryć i dusić
ok. 30 min. na umiarkowanym ogniu. Dodać śmietanę, przyprawić solą i pieprzem. Podawać
z ziemniakami lub z ryżem i dowolną sałatką.
Chyba wypróbuję ten przepis, bo właśnie czegoś takiego szukałam :)
OdpowiedzUsuń