Translate

sobota, 23 listopada 2013

Kurczak cytrynowy





Składniki:

porcje kurczaka 4
olej do smażenia
ziarna sezamu lub siemia lnianego
masło 2 łyżki
cukier ¼ szklanki
woda ¼ szklanki
cytryna 1-2
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka + 2 łyżki wody
sól

Wykonanie:

     Wycisnąć sok z cytryn. Kurczaka delikatnie posolić i podsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju, posypać ziarnem sezamowym. Wyjąc z patelni, zabezpieczyć przed wystygnięciem. Masło roztopić w rondelku, dodać cukier. Gotować ciągle mieszając, aż cukier zabarwi się na kolor karmelowy. Dodać ¼ szklanki wody i sok z cytryny, zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w wodzie, wymieszać, dodać do sosu i ponownie zagotować. Każdą porcję kurczaka polać sosem.

     Do przygotowania tej potrawy używam udek kurczaka, ale pierś też jest smaczna.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ