Składniki:
porcje kurczaka 4
olej do smażenia
ziarna sezamu lub siemia lnianego
masło 2 łyżki
cukier ¼ szklanki
woda ¼ szklanki
cytryna 1-2
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka + 2 łyżki wody
sól
Wykonanie:
Wycisnąć sok z cytryn. Kurczaka delikatnie posolić
i podsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju, posypać ziarnem sezamowym. Wyjąc z
patelni, zabezpieczyć przed wystygnięciem. Masło roztopić w rondelku, dodać
cukier. Gotować ciągle mieszając, aż cukier zabarwi się na kolor karmelowy.
Dodać ¼ szklanki wody i sok z cytryny, zagotować. Mąkę ziemniaczaną
rozprowadzić w wodzie, wymieszać, dodać do sosu i ponownie zagotować. Każdą
porcję kurczaka polać sosem.
Do przygotowania tej potrawy używam udek kurczaka, ale pierś też jest smaczna.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz