Translate

czwartek, 28 listopada 2013

Sałatka Grażki




Składniki:

ogórki gruntowe małe
kalafior 1
papryka (w różnych kolorach) po 1
pieczarki małe
marchew
małe cebulki
liść laurowy, ziele angielskie, gorczyca, kawałki chrzanu, ząbki czosnku
ocet 1,5 szklanki
woda 6-8 szklanek
sól 2 płaskie łyżki
cukier 10 łyżek

Wykonanie:

     Warzywa umyć. Kalafior podzielić na różyczki. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w podłużne kawałki. Dużą marchew pokroić w słupki. Kalafior, pieczarki, marchew, cebulkę - oddzielnie zblanszować. Z wody, octu, soli i cukru ugotować zalewę. Do słoików nakładać warzywa. Do każdego słoja włożyć listek laurowy, ziele angielskie, czosnek, ziarna gorczycy, chrzan. Wszystko zalać gorącą zalewą. Mocno zakręcić i odstawić do góry dnem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ