Składniki:
ogórki
gruntowe małe
kalafior 1
papryka (w
różnych kolorach) po 1
pieczarki
małe
marchew
małe cebulki
liść
laurowy, ziele angielskie, gorczyca, kawałki chrzanu, ząbki czosnku
ocet 1,5
szklanki
woda 6-8
szklanek
sól 2
płaskie łyżki
cukier 10
łyżek
Wykonanie:
Warzywa umyć. Kalafior podzielić na różyczki. Paprykę pozbawić
gniazd nasiennych i pokroić w podłużne kawałki. Dużą marchew pokroić w słupki. Kalafior,
pieczarki, marchew, cebulkę - oddzielnie zblanszować. Z wody, octu, soli i
cukru ugotować zalewę. Do słoików nakładać warzywa. Do każdego słoja włożyć
listek laurowy, ziele angielskie, czosnek, ziarna gorczycy, chrzan. Wszystko zalać
gorącą zalewą. Mocno zakręcić i odstawić do góry dnem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz