Składniki:
jaja 2
sok z ½ cytryny
sól, sól ziołowa
pieprz świeżo zmielony
natka pietruszki (świeżo posiekana) 1
łyżka
filety z piersi kurczaka bez skóry 4
(ok. 250g)
zioła ulubione najlepiej świeże np. liście
szałwi 8, igły rozmarynu 2 łyżki
bułka tarta i mąka pszenna do panierki
po 3 łyżki
olej do głębokiego smażenia
Wykonanie:
Jaja roztrzepać z sokiem z cytryny,
odrobiną soli i pieprzu. Całość wymieszać z posiekaną natką pietruszki i
ziołami.
Mięso kurczaka opłukać pod zimną wodą, osuszyć
papierowym ręcznikiem i pokroić w spore kawałki. Marynować 30 minut w jajach
wymieszanych z przyprawami i ziołami.
Kawałki mięsa wyjąc z marynaty, panierować
w mące i smażyć na złoto z obu stron w gorącym, głębokim tłuszczu. Następnie odsączyć
na ręczniku papierowym. Posypać solą ziołową, wyłożyć na półmisek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz