Translate

środa, 20 listopada 2013

Zupa góralska




Składniki:

kości 25 dag
marchew 2
pietruszka 1
seler kawałek 1
cebula 1
czubryca czerwona 1 łyżeczka
maggi
ziemniaki ugotowane ok. 25 dag
jajo 1
mąka pszenna 1:3 ziemniaków
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
śmietana 1 kubeczek

Wykonanie:

     Kości zalać wodą, zagotować. Zdjąć powstałą pianę. Warzywa umyć, obrać, oskrobać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wrzucić do wywaru. Dodać przyprawy i gotować na wolnym ogniu ok. 40 minut, do miękkości warzyw, wyjąc kości. Ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać jajo i mąkę, dokładnie wyrobić. Ciasto ma mieć taką konsystencję, by można było nabierać je łyżeczką. Kluseczki wrzucać na gotującą się zupę. Podgotować ok. 10 minut. Doprawić do smaku. Całość zabielić śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ