Składniki:
kości 25 dag
marchew 2
pietruszka 1
seler kawałek 1
cebula 1
czubryca czerwona 1 łyżeczka
maggi
ziemniaki ugotowane ok. 25 dag
jajo 1
mąka pszenna 1:3 ziemniaków
sól, pieprz, ziele angielskie, liść
laurowy
śmietana 1 kubeczek
Wykonanie:
Kości zalać wodą, zagotować. Zdjąć
powstałą pianę. Warzywa umyć, obrać, oskrobać, zetrzeć na tarce o grubych
oczkach, wrzucić do wywaru. Dodać przyprawy i gotować na wolnym ogniu ok. 40
minut, do miękkości warzyw, wyjąc kości. Ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać
jajo i mąkę, dokładnie wyrobić. Ciasto ma mieć taką konsystencję, by można było
nabierać je łyżeczką. Kluseczki wrzucać na gotującą się zupę. Podgotować ok. 10
minut. Doprawić do smaku. Całość zabielić śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz