Składniki:
ozorki wieprzowe (4 sztuki)
pęczek włoszczyzny
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
czosnek 2-3 ząbki
Sos: masło 4 dag
mąka pszenna 2 dag
bulion 300 ml
śmietana 125 ml
żółtka 2
chrzan 2 łyżki
Wykonanie:
Ozorki gotować z warzywami i
przyprawami przez godzinę. Wyjąć, obrać ze skórki, wrzucić do rosołu i gotować
jeszcze przez pół godziny. Z masła i mąki zrobić jasną zasmażkę, rozprowadzić
rosołem, dodać chrzan. Gotować do zgęstnienia, dodać śmietanę rozmieszaną z
surowymi żółtkami. Podgrzać, ciągle mieszając. Ugotowane ozorki pokroić na
skos, polać sosem. Podawać z ziemniakami puree lub łazankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz