Translate

czwartek, 28 listopada 2013

Ozorki w sosie chrzanowym




Składniki:

ozorki wieprzowe (4 sztuki)
pęczek włoszczyzny
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
czosnek 2-3 ząbki
Sos: masło 4 dag
mąka pszenna 2 dag
bulion 300 ml
śmietana 125 ml
żółtka 2
chrzan 2 łyżki

Wykonanie:

     Ozorki gotować z warzywami i przyprawami przez godzinę. Wyjąć, obrać ze skórki, wrzucić do rosołu i gotować jeszcze przez pół godziny. Z masła i mąki zrobić jasną zasmażkę, rozprowadzić rosołem, dodać chrzan. Gotować do zgęstnienia, dodać śmietanę rozmieszaną z surowymi żółtkami. Podgrzać, ciągle mieszając. Ugotowane ozorki pokroić na skos, polać sosem. Podawać z ziemniakami puree lub łazankami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ