Translate

czwartek, 14 listopada 2013

Bigos



Składniki:

biała kapusta, 1 główka
kapusta kiszona, 0,5 kg
wieprzowina (może być golonka), 0,3 kg
wołowina, 0,3 kg
kiełbasy, 0,5 kg
cebula, 2
jabłka (lub dżem jabłkowy), 2
śliwki suszone bez pestek
sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielsie, kminek (jeśli ktoś lubi)
starta gałka muszkatałowa
suszone grzyby
włoszczyzna
koncentrat pomidorowy, 1-2 łyżki

Wykonanie:

     Mięso ugotować w warzywach. Wyjąć, obrać z kości, drobno pokroić. Na tym rosole ugotować białą i kiszoną kapustę drobno poszatkowaną. Dodać pokrojoną cebulę w kostkę, przyprawy, cały czas gotując na wolnym ogniu.
Grzyby i śliwki namoczyć, pokroić, dodać do kapusty. To samo zrobić z jabłkami. Cały czas gotować.
Dodać mięso i pokrojoną w ćwierćplastry kiełbasę. Zaprawić koncentratem. Gotować na wolnym ogniu.
Dobry bigos gotuje się trzy dni. Po pierwszym dniu ostudzić, następnego dnia nadal gotować. itd.
Podawać na gorąco z ziemniakami, chlebem lub czeskimi knedliczkami.

1 komentarz:

DRUKUJ