Translate

czwartek, 14 listopada 2013

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką



     W sezonie śliwkowym, nie ma nic lepszego niż ciepły placek ze szklanką mleka.

Składniki:


mąka pszenna 0,5 kg (+szczypta soli)
masło 0,5 kostki
żółtka 4
cukier 4 łyżki
drożdże świeże 5 dag
mleko ok. 250 ml
olejek rumowy lub arakowy
śliwki 1 kg (najlepiej węgierki, może być rabarbar)
Kruszonka:
mąka pszenna 10 dag
masło 6dkg (rozpuszczone)
cukier puder 6 dag
cukier waniliowy 1

Wykonanie:

     Drożdże rozkruszyć z 1 łyżeczką cukru i 0,5 szklanki ciepłego mleka, odstawić do wyrośnięcia, aż podwoją swą objętość. 2 łyżki mąki sparzyć częścią mleka. Żółtka roztrzepać z cukrem i olejkiem zapachowym. Do mąki włożyć sparzoną mąkę, żółtka i rozmieszać. Dodać wyrośnięte drożdże i wyrobić. Dodawać letnie mleko. Gdy powstaną pęcherze dodawać rozpuszczone masło. Wyrabiać aż ciasto odstanie od miski i od rąk (można mikserem - świderkami). Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę aż się podwoi. W tym czasie umyć śliwki, przepołowić, usunąć pestki.
Przygotować kruszonkę: mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i roztopionym masłem. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ułożyć na nim ciasno połówki śliwek (skórką do dołu), posypać kruszonką. Piec w gorącym piekarniku ok. 1 godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ