Translate

sobota, 16 listopada 2013

Eklery





Składniki:

Ciasto: mąka pszenna 1,5 szklanki
masło ½
jaja 4-6
mleko 1 szklanka
Krem: masło ½ kostki
cukier puder ½ szklanki
budyń waniliowy 1
mleko 375 ml
Pomada: czekolada 10 dag
mleko ½ szklanki
masło 2 łyżki (lub ceres)

Wykonanie:

     Przygotowanie ciasta: Zagotować mleko z masłem. Na wrzątek wsypać mąkę i mieszać drewnianą łyżką lub łopatką, aż zrobi się jednolita masa. Zdjąć rondel z ognia i masę przestudzić, po czym wbijać po jednym jaju, wyrabiając ciasto, aż będzie się trzymać łyżki. Gotową masę wyciskać w postaci pasków o wymiarach 4x9 cm za pomocą tutki (lub nakładać łyżką)  na blachę  wyłożoną  papierem
do pieczenia. Piec 20-30 minut. Po ostudzeniu przekroić wzdłuż na pół. Przełożyć kremem. Polać po wierzchu pomadą czekoladową.
Przygotowanie kremu: Ugotować budyń z podaną ilością mleka (musi być bardzo gęsty). Ostudzić. Masło utrzeć z cukrem do białości. Dodawać po łyżce budyniu, ciągle ucierając.

Przygotowanie pomady: Czekoladę rozgotować z mlekiem i masłem na masę gęstości śmietany (ceres dodajemy do przestudzonej czekolady). Wyrobić na gładko. Przestudzić.

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ