Translate

piątek, 29 listopada 2013

Kartacze




Składniki:

ziemniaki 2,5 kg
mąka pszenna ok. 25 dag
sól, pieprz
jajo 1
ugotowane mięso mielone ok. 70 dag
cebula
boczek lub słonina na skwarki

Wykonanie:

     Połowę ziemniaków ugotować, ostudzić, przepuścić przez maszynkę. Resztę zetrzeć na drobnej tarce. Utarte ziemniaki mocno odcisnąć, połączyć z ugotowanymi i jajem. Posolić i dosypać mąkę.
Przygotować farsz: Mięso połączyć ze zmieloną cebulą, solą i pieprzem.
Robić placki z ciasta ziemniaczanego wielkości dłoni, na to nakładać farsz, zlepiać i wrzucać do gotującej się, osolonej wody. Gotować ok. 30-40 minut (ok.10-15 minut po wypłynięciu). Gotowe kartacze wyjąć na talerz, polać tłuszczem ze skwarkami i przesmażoną cebulą.

Uwaga: Pilnować, by starte ziemniaki nie ściemniały. Zimą i później ziemniaki, a tym samym kartacze będą bardziej szare. 

2 komentarze:

  1. Pyszne,moja babcia zawsze takie robiła,mam do nich ogromny sentyment i aż mi się ciepło na sercu zrobiło jak je tutaj zobaczyłam, bardzo apetycznie Ci wyszły,z pewnością smaczne.Pozdrawiam. (nogawkuchni.blogspot.com)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kartacze bardzo lubię, ale sama jeszcze nie robiłam. Muszę koniecznie spróbować, zapisuję przepis :)

    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń

DRUKUJ