Translate

wtorek, 19 listopada 2013

Kartoflak




Składniki:

ziemniaki 2 kg
jaja 3
mąka pszenna 3-4 łyżki
cebula duża 1
olej do smażenia
konserwa tłusta 1 lub 0,3 słoninki mielonej
Vegeta ok. 1 łyżki, pieprz

Wykonanie:

     Obrane i umyte ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce. Dodać jaja, mąkę, Vegetę, pieprz i dokładnie wymieszać.  Cebulę pokroić w kostkę, konserwę lub słoninkę rozdrobnić i razem przesmażyć (by cebula się zeszkliła). Podczas smażenia mieszać i starać się uzyskać w miarę jednolitą masę. Gorącą masą cebulowo-konserwową zalać przygotowane ciasto ziemniaczane. Dokładnie wymieszać. Wszystko wylać na blachę wysmarowaną tłuszczem i piec 1,5 godziny w 180 stopniach. Podawać z surówką np. z kiszonej kapusty, keczupem lub innym ostrym sosem. Kartoflak pieczony w prodiżu jest wilgotniejszy. By podobny smak uzyskać w piekarniku należy piec katoflaka przykrytego folią aluminiową. Zdjąć folię po godzinie, by ciasto się przyrumieniło.

1 komentarz:

  1. Piekąc w prodiżu obowiązuje ten sam czas pieczenia? Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

DRUKUJ