Translate

piątek, 8 listopada 2013

Kurczak ze śliwkami




Składniki:

ćwiartki kurczaka 3
suszone śliwki bez pestek 20 dag
liść laurowy 3-4
szalotki 8
pieczarki małe 20 dag
cukier 2-3 łyżeczki
musztarda Dijon 1 łyżka
koncentrat pomidorowy 1 mała puszka
piwo 1 szklanka
bulion drobiowy 1 szklanka
mąka ziemniaczana 3 płaskie łyżeczki
sok z cytryny 3 łyżeczki
natka pietruszki 2-3 łyżeczki
sól, pieprz

Wykonanie:
     Mięso umyć, osuszyć, podzielić na porcje i obrać ze skórki. Włożyć do naczynia żaroodpornego, obsypać  śliwkami suszonymi i obłożyć liśćmi laurowymi, odstawić.
Przygotowanie sosu
Ze skórek kurczaka wytopić tłuszcz i podsmażyć na nim cebulkę (przekrojoną na 2 lub 4 części). Umyć pieczarki (jeśli duże, to przekroić), dodać do cebulki. Posypać cukrem, dodać koncentrat pomidorowy, musztardę, piwo i bulion, przyprawić solą i pieprzem, zagotować. Sosem zalać kurczaka. Piec przez godzinę w temperaturze 180 stopni.





     Mąkę wymieszać z sokiem z cytryny i pietruszką (można dodać odrobinę wody). Wlać do kurczaka, zapiekać kolejne 10-15 minut.

      Podawać z ziemniakami, ryżem, makaronem lub innymi kluseczkami. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ