Translate

piątek, 15 listopada 2013

Naleśniki francuskie nadziewane z brzoskwiniami




Składniki:


Ciasto: mąka pszenna 1 szklanka
sól 1 szczypta
olej 2 łyżki
mleko 1 szklanka
woda lub woda sodowa ¼ szklanki
jajo 1
Nadzienie: twaróg 25 dag
śmietana gęsta ¼ szklanki
cukier puder 1 szklanka
(jeśli ktoś lubi orzechy laskowe rozdrobnione ½ szklanki)
Sos: masło 125 g
cukier ½ szklanki
mączka ziemniaczana 2 łyżeczki
sok z cytryny 4 łyżeczki
brzoskwinie 4
(ewentualnie 3-4 łyżki alkoholu)

Wykonanie:

Przygotować ciasto: mąkę przesiać razem z solą. Rozmieszać olej z mlekiem i wodą, dodać rozmącone jajo. Mieszając dodawać suche składniki. Zrobić miękkie, rzadkie ciasto. Rozsmarować ok. 3-4 łyżek ciasta na lekko natłuszczonej masłem rozgrzanej patelni. Smażyć przez ok. 1,5 minuty, przewrócić i smażyć z drugiej strony przez minutę, na średnim ogniu.
Przygotować nadzienie: ser rozrobić ze śmietaną i cukrem pudrem na gładką masę (dodać orzechy, wymieszać). Nałożyć po 2 łyżki nadzienia na każdy naleśnik i zwinąć w rulon.

 

Przygotować sos: brzoskwinie obrać, pokroić w drobna kostkę, przełożyć do rondla, podlać 200 ml wody zagotować, przecedzić (zachować sok). Masło roztopić, dodać cukier i mieszając podgrzewać na małym ogniu, aż będzie złotobrązowy. Wlać sok brzoskwiniowy (+ewentualnie alkohol). Sok z cytryny wymieszać z mączką ziemniaczaną i wlać do sosu, mieszając, zagotować.
Położyć naleśniki na talerzach, posypać brzoskwiniami i polać gorącym sosem. Natychmiast podawać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ