Translate

wtorek, 5 listopada 2013

Kartoflak z cukinią i papryką



Składniki:

ziemniaki 1,5 kg
cukinia duża 1
papryka czerwona 1
jaja 3
mąka pszenna 3-4 łyżki
cebula duża 1
olej do smażenia
konserwa mięsna tłusta 1 (300 g)
sól, pieprz,
papryka w proszku,
starta gałka muszkatałowa

Wykonanie:

     Cukinię umyć, pozbawić gniazd nasiennych, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę umyć, oczyścić, pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na drobnej tarce. Dodać startą cukinię i pokrojoną paprykę, wymieszać. Następnie dodać jaja, mąkę, sól, pieprz, paprykę, gałkę muszkatołową i dokładnie wymieszać. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na 1-2 łyżkach oliwy. Konserwę rozdrobnić, dodać do cebuli, przesmażyć, mieszając dążyć do uzyskania jednolitej masy. Gorącą masą cebulowo-konserwową zalać przygotowane ciasto ziemniaczane. Całość połączyć w jednolitą masę. Wszystko wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 1,5 h w 180 stopniach. Na dole piekarnika postawić blaszkę z ok. 1 l wody, wówczas kartoflak nie będzie przesuszony. 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ