Translate

sobota, 16 listopada 2013

Placki ziemniaczane z grzybami




Składniki:

ziemniaki 1 kg
jaja 2
mąka pszenna 2-3 łyżki
sól
olej do smażenia
grzyby świeże (leśne) 0,5 kg
cebula mała 1
masło 1 łyżka
śmietana 2-3 łyżki
sól, pieprz

Wykonanie:

     Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na drobnej tarce. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Wbić jaja, całość dokładnie połączyć wraz z solą (do smaku). Rozgrzać olej na patelni. Nakładać ciasto łyżką, tworząc kształtne placki. Smażyć na silnym ogniu z obu stron na złoto (w miarę potrzeby dodawać tłuszcz do smażenia). Nadmiar tłuszczu odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać natychmiast po usmażeniu, póki są chrupiące. Grzyby oczyścić, opłukać kilkakrotnie, pokroić w cienkie krążki lub w paski. Podlać niewielką ilością wody (ok. 5 łyżek), udusić z cebulą i masłem pod przykryciem. Gdy grzyby zmiękną, zalać je śmietaną, mieszając zagotować, dodać sól, pieprz do smaku.

1 komentarz:

  1. Uwielbiam placki ziemniaczane, mogłabym je jeść cały czas.

    OdpowiedzUsuń

DRUKUJ