Translate

sobota, 16 listopada 2013

Rolada




Składniki:

jaja 6
cukier puder 1 szklanka
cukier waniliowy 1
olejek śmietankowy
mąka pszenna 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mleko skondensowane 200 ml
galaretka 1

Wykonanie:

     Białka ubić na sztywną pianę. Miksując, dodać żółtka, cukier, cukier waniliowy, olejek. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i piec w nagrzanym piekarniku (góra-dół) przez 10 minut w temperaturze 200 stopni. Jeszcze gorące ciasto zwinąć w rulon usuwając papier.
Galaretkę rozpuścić w szklance wody, wystudzić. Gdy będzie tężała połączyć z mlekiem skondensowanym. Masą posmarować ciasto, zwinąć ponownie. Odstawić do całkowitego stężenia.
 
Można posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ