Translate

poniedziałek, 11 listopada 2013

Szaszłyki sate z dwoma sosami




Składniki:

pierś kurczaka 0,4 kg
szalotki 4
czosnek 2 ząbki
kawałek świeżego imbiru (lub mielony)
nasiona kolendry (rozgniecione w moździerzu) 1 łyżka
mielony kmin rzymski ½ łyżeczki
sól 1 łyżeczka
cukier 2 łyżki
olej 3 łyżki

Wykonanie:

     Mięso opłukać pod zimną wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w paski o wymiarach ok. 10x3 cm. Szalotki obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę. Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę, dodać do cebulki. Obrany i starty (na tarce o małych oczkach) imbir (można zastąpić mielonym), kminek, sól, cukier, olej połączyć z szalotkami i czosnkiem, utrzeć na gładką masę. Mięso wymieszać z pastą i marynować 1 godzinę. Marynowane paski mięsa zrolować i nadziać na drewniane szpadki. Szaszłyki piec na złotobrązowy kolor w piekarniku, w 180 stopniach, przez pół godziny. Podawać z sosami (pikantnym, majonezowym, tzatziki, arachidowym, chili).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ