Translate

sobota, 16 listopada 2013

Tarta z warzywami




Składniki:

bakłażan 1
sól 2 łyżki
oliwa 4 łyżki
czosnek 1 ząbek
papryka żółta duża 1
sos pomidorowy 300 ml
pomidory 1
bazylia 1 łyżeczka + 1-2 łyżki oliwy + 1 ząbek czosnku
mozzarella 1 kulka
Ciasto: mąka pszenna 25 dag
sól ziołowa 1 szczypta
masło 125 g
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
mleko 3 łyżki

Wykonanie:

     Pomidory umyć, pokroić w 16, pozbawić gniazd nasiennych. Posypać bazylią i rozgniecionym czosnkiem, zalać oliwą, odstawić.
Przygotować ciasto: mąkę i sól ziołową zagnieść z masłem do uzyskania grudkowej konsystencji. Koncentrat wymieszać z mlekiem, dodać do mąki i zagnieść na jednolitą, gładką masę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkować i ułożyć na spodzie formy o średnicy 28 cm. Kilkakrotnie nakłuć widelcem. Ponownie wstawić do lodówki na 30 minut.
W tym czasie pokroić bakłażana w plastry, umieścić na sicie, posypać solą i odstawić na pół godziny.
Ciasto wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 25 minut, do zrumienienia.
Plastry bakłażana spłukać i dokładnie osuszyć. Czosnek rozgnieść, podsmażyć na rozgrzanych 3 łyżkach oliwy przez ok. 5 minut z bakłażanem i papryką, oczyszczoną z pestek, pokrojoną w plastry. Osączyć warzywa na ręczniku papierowym.
Ciasto posmarować sosem pomidorowym, przykryć warzywami. Na wierzchu ułożyć plastry odsączonej mozzarelli i pomidory z zalewy. Pokropić resztą oliwy i zapiekać 5 minut w piekarniku, w 230 stopniach, aż ser zacznie się topić.

1 komentarz:

DRUKUJ