Translate

poniedziałek, 11 listopada 2013

Żeberka w kapuście




Składniki:

żeberka wieprzowe 0,5 kg
kapusta cukrowa (młoda) ok. 1,2 kg
cebula  1
masło lub inny tłuszcz 2 łyżki
mąka pszenna 1 łyżka
sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, gałka muszkatołowa

Wykonanie:

     Żeberka opłukać, nadrąbać kilka razy, włożyć do małej ilości wrzącej wody, ugotować. Kapustę oczyścić, opłukać, pokroić w grubą kostkę, wrzucić do żeberek, gdy są ugotowane, ugotować na silnym ogniu bez przykrycia; wywar wygotować tak, aby wystarczył na przyrządzenie sosu.
Przyrządzić sos: stopić tłuszcz, podsmażyć na nim cebulę pokrojoną w kostkę, podrumienić mąką.
Do zasmażki dodać wywar z kapusty i żeberek, starannie wymieszać, wlać do żeberek, zagotować. Dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową tartą do smaku. Podawać z ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ