Translate

poniedziałek, 4 listopada 2013

Łaskotka brzuszka Tymoteuszka



     W brzuszku burczy, w lodówce pingwiny w śnieżki grają ale... są ziemniaki. Hurra!

Składniki:


ziemniaki 6
olej
sól
ser żółty starty ¾ szklanki
boczek 4 plastry (lub 2 parówki)
śmietana kwaśna ½ szklanki


Wykonanie:

Boczek pokroić w kostkę, wytopić. Ziemniaki dokładnie umyć i ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem wysypanym solą. Piec do miękkości w gorącym piekarniku (ok. pół godziny). Schłodzić. Pokroić, jak pomarańcze i podsmażyć w głębokim oleju na złoto. Ułożyć na blasze, posolić, posypać serem i skraweczkami z boczku. Wstawić do piekarnika i piec do roztopienia sera. Podawać z kwaśną śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ