W brzuszku burczy, w lodówce pingwiny w śnieżki grają ale... są ziemniaki. Hurra!
Składniki:
ziemniaki 6
olej
sól
ser żółty starty ¾ szklanki
boczek 4 plastry (lub 2 parówki)
śmietana kwaśna ½ szklanki
Wykonanie:
Boczek
pokroić w kostkę, wytopić. Ziemniaki dokładnie umyć i ułożyć na blasze
wyłożonej pergaminem wysypanym solą. Piec do miękkości w gorącym piekarniku
(ok. pół godziny). Schłodzić. Pokroić, jak pomarańcze i podsmażyć w głębokim
oleju na złoto. Ułożyć na blasze, posolić, posypać serem i skraweczkami z
boczku. Wstawić do piekarnika i piec do roztopienia sera. Podawać z kwaśną
śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz