Translate

sobota, 16 listopada 2013

Kotlet schabowy w nowej odsłonie




Składniki:

kotlety schabowe wieprzowe 4
jaja 2
czosnek 2 ząbki
majeranek 2 łyżeczki
sól 1 łyżeczka
pieprz naturalny mielony ½ łyżeczki
mleko 1 szklanka
mąka, bułka tarta do panierowania
olej do smażenia

Wykonanie:

     Mięso umyć, osuszyć, rozbić tłuczkiem na cienkie kotlety. Czosnek obrać, zmiażdżyć. Utrzeć razem z solą, pieprzem i majerankiem. Powstałą masą natrzeć kotlety z obu stron, przełożyć do głębszego naczynia i zalać mlekiem. Odstawić do lodówki, najlepiej na noc. Następnie wyjąć kotlety, osączyć z zalewy, do której wbić jaja i roztrzepać widelcem. Sznycle panierować w mące, mleku z jajami i tartej bułce. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Podawać z ziemniakami i surówką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ